Наш члан

Вељко Глигорићје боксерску каријеру започео у родној Суботици, у свом матичном клубу Спартак, а студије примењеног софтверског инжењерства су га потом довеле у Нови Сад. У професионалној каријери је мењао клубове, веома брзо је нанизао бројне клупске успехе и тако заслужио национални дрес. Припреме са репрезентацијом Србије су га водиле у бројне градове широм Европе али, како каже, Русија има посебно место у његовом срцу.

„Ја сам са спортом имао прилику да обиђем разне земље, видео сам и исток и запад али ми је тај источни део ипак дражи, јер су људимного слични нама. Од 2014. године до данас, био сам седам пута у Русији и то не на неколико дана, већ на дужи период. То ми је дало довољно времена да их добро упознам и да схватим да су Руси много приступачнији од људи са запада и да имају тај опуштен менталитет сличан нашем“

С обзиром на то да је Православац, Вељко истиче да га је заједничка вера са руским народом највише приближила људима са којима је сарађивао у тој братској земљи.
„Ја не делим људе по вери и нацији, али православље је по мени, било пресудно да се брже повежемо. То је оно што нас спаја, сличних смо размишљања и ставова, и због исте вере смо се лакше повезали.„
Вељко истиче да је због својих спортских, али и животних веза са Русијом било потпуно природно да постане члан Удружења српско — руског пријатељства „Традиција“, и то на обострано задовољство.

„Ово је јединствена прилика да ја истовремено проширим своја познанства међу људима пореклом из Русије али и да својим пријатељима и познаницима Русима, који живе у Србији, приближим Удружење. Ти блиски контакти могу бити од велике користи мени и мојим пријатељима Русима али и самом удружењу. Велика је ствар што ја кроз професионални спорт могу да промовишем бројне и заиста корисне активности Удружења, док оно може помоћи мени да постанем познатији у јавности и видљивији у спортском свету. То је за мене, као професионалног спортисту, веома важно“

Вељко Глигорић

Време проведено у Русији и блиска сарадња са колегама боксерима из Русије, каже Вељко, већ сада му дају довољно знања које би могао да пренесе члановима Удружења српско — руског пријатељства „Традиција“. Замислите само каква ће сва искуства моћи да пренесе члановима Удружењакада буде остварио све што је наумио? Ми јасно видимо у његову самоувереност и неизмерно ценимо труд који улаже, зато ни не сумњамо да ће поред свих злата које је до сада освојио, на ред доћи и она најсјајнија – светска и олимпијска. А с обзиром на то да ће ускоро бити софтверски инжењер, можда постане и неки будући „Стив Џобс са истока“. Само Бог зна шта будућност доноси, а ми желимо да буде најсветлија.

Кратка биографија — Вељко Глигорић је рођен 29. августа 1997. године у Суботици. Основну и средњу техничку школу завршио је у родном граду, а данас је апсолвент примењеног софтверског инжењерства на Факултету техничких наука у Новом Саду. Вишеструки је боксерски првак Војводине и Србије. До сада је освојиодруго место на Омладинској златној рукавици, трећена турниру у Русији, пето место на Омладинском европском првенству, другона Балканском првенству итреће место на Београдском победнику. Најзначајнији успеси су му прва места на Сениорској златној рукавици, турниру Златни Гонг у Македонији иСупер лиги Србије у сезони 2019/2020.